Αδικαιολόγητοι να μην διαβάζουμε Αγία Γραφή

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του πατρός Αεράκη με τίτλο “Εκκλησία και Αγία Γραφή”. Μας αναφέρφει δυο παραδείγματα για να μας δείξει ότι είμαστε αδικαιολόγητοι να λέμε ότι δεν την καταλαβαίνουμε.

Ως προς τους θρησκευτικούς πέτυχε ο διάβολος μια άλλη επιτυχία. Όχι μόνο να κάνουμε πολλά θεοτικά πράγματα, αλλά να μη διαβάζουμε γραφή, αλλά να διαβάζουμε του κόσμου τα βιβλία τα καλά. Θρησκευτικά βιβλία και περιοδικά. Και εγώ όπως ξέρετε γράφω θρησκευτικά βιβλία και περιοδικά. Όμως αδελφοί μου και τα ωραιότερα περιοδικά, και τα ωραιότερα βιβλία, θα το πω με μία λέξη, είναι λόγια ανθρώπων. Ωραία, φωτισμένα, όχι όμως θεόπνευστα. Αν δεν διαβάζουμε τη γραφή, αποκλείεται ότι και να έχουμε κάνει… Πάρτε το χαμπάρι, και μην πεις ότι δεν ξέρεις να διαβάζεις Αγία Γραφή.

Γιατί, θα σου απαντήσω με δύο παραδείγματα. Το ένα είναι από τον ιερό Χρυσόστομο, το άλλο από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Λέει ο Χρυσόστομος. Το λέω με σύγχρονη γλώσσα και μετά θα σας το διαβάσω. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος από εσάς, πάρει ένα γράμμα από την Αμερική. Από κάποιο συγγενή του μακρινό. Πεθαίνοντας, αφήνει το γράμμα, γραμμένο όμως στα Αγγλικά, που μέσα στο γράμμα τον αφήνει κληρονόμο της μεγάλης του περιουσίας. Ο άνθρωπος, εσύ που παίρνει το γράμμα, και γράμματα δεν ξέρεις, πολύ περισσότερο σε ινστιτούτο ξένων γλωσσών δεν πήγες και Αγγλικά δεν γνωρίζεις. Τι θα κάνεις; Θα πεις, ε τον καημένο, στα Αμερικάνικα μου το ‘γραψε; Να και εγώ θα το πετάξω στο μπαούλο. Αυτό θα κάνεις; Όχι! Ξέροντας ότι μες στο γράμμα υπάρχει η διαθήκη και γίνεσαι πάμπλουτος θα τρέξεις αμέσως σε κάποιον που ξέρει να μεταφράζει και με λαχτάρα θα του πεις, γρήγορα – γρήγορα διάβασέ το μου σε παρακαλώ. Και έτσι θα ακούσεις το περιεχόμενο του γράμματος. Αδελφοί μου τούτο το βιβλίο είναι η επιστολή του Θεού, που μέσα σε αυτή είναι η διαθήκη μας, υπογεγραμμένη με το αίμα του, και αυτή τη διαθήκη λοιπόν την αφήνεις κλειστή γιατί λες ότι δεν ξέρεις; Ε, λοιπόν γιατί κάθεσαι; Γιατί δεν πας να πάρεις μια Καινή Διαθήκη σαν ετούτη που κρατάω; Που έχει κείμενο και μετάφραση;  Δόξα τω Θεώ υπάρχουν τόσες Ορθόδοξες εκδόσεις, Αποστολικής Διακονίας, της ζωής, του Σωτήρος, ωραιότατες εκδόσεις. Κείμενο και μετάφραση. Δεν καταλαβαίνεις; Τι κάθεσαι λοιπόν; Γιατί δεν πας σε ένα που ξέρει; Εδώ μέσα είναι η σωτηρία του κειμένου. Για διάβασέ το. Για ερμήνευσέ μου.

Να ακριβώς το παράδειγμα αυτό πως το λέγει ο ιερός Χρυσόστομος. «Οὐ νοεῖς τὰ ἐγκείμενα;» Δεν καταλαβαίνεις αυτά που γράφονται; «Πως γὰρ δυνήσῃ νοήσαι ποτέ, μηδὲ ἁπλῶς ἐγκύψαι βουλόμενος;» Πως θέλεις να μάθεις αφού ποτέ δεν ενδιαφέρθηκες; «Λαβὲ μετὰ χεῖρας τὸ βιβλίον.» Πάρε στα χέρια σου το βιβλίο. «Ἀνάγνωθι τὴν ἱστορίαν ἅπασαν». Διάβασε όλα όσα λέει. «καὶ τὰ γνώριμα κατασχών, τὰ ἄδηλα καὶ τὰ ἀσαφῆ πολλάκις ἔπελθε, κἀν μὴ δυνηθῇς τῆ συνεχείᾳ τῆς ἀναγνώσεως εὑρεῖν τὸ λεγόμενον, βάδισον πρὸς τὸν σοφώτερον». Διάβασε και αν δεν καταλάβεις, πήγαινε στο σοφότερο. «Ἐλθὲ πρὸς τὸν διδάσκαλον (τοῦ Εὐαγγελίου). Ἀνακοίνωσαι περὶ τῶν εἰρημένων πολλὴν ἐπιδείξαι τὴν σπουδὴν». Δείξε ενδιαφέρον. Τι γράφει το γράμμα του Θεού για μένα; «κἀν ἴδη σε ὁ Θεὸς τοσαύτη κεχρημένον τῆ προθυμία». Αν δεί ο Θεός τόσο μεγάλη προθυμία και λαχτάρα «οὐ περιόψεται σου τὴν ἀγρυπνίαν καὶ τῆ φροντίδα», δεν θα παρίδει το ότι εσύ αγρυπνείς για να μάθεις ότι λέει η Γραφή, «ἀλλὰ κἀν ἄνθρωπος μὴ διδάξῃ τὸ ζητούμενον, αὑτὸς ὁ Θεὸς ἀποκαλύψει πάντως». Και αν δεν σε διδάξει κανείς, ο Θεός θα σου αποκαλύψει τι λέει η Αγία Γραφή.

Αυτό σας φαίνεται παράξενο; Ακούστε ένα παράδειγμα από τη ζωντανή ιστορία των ημερών. Ξέρω άνθρωπο, το όνομά του γνωστό, λέγεται Γιάννης Χασιώτης. Το λέω γιατί δεν βρίσκεται εδώ και είναι στην Αθήνα. Είναι βοσκός της Πίνδου, παρακαλώ. Τετάρτη δημοτικού τέλειωσε. Όταν πριν από δέκα χρόνια του είπαν οι γιατροί ότι το φως  θα το χάσει, από μια ανίατη αρρώστια των ματιών. Ήδη βλέπει το 10% μόνο. Τότε αυτός ο βοσκός άρχισε να διαβάζει Καινή Διαθήκη. Δεν την διάβασε μόνο. Την έφαγε. Την χώνεψε. Την κατάπιε. Και ύστερα την έμαθε παρακαλώ απ’ έξω. Όταν κάποτε παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τον πήγα φυσικά γιατί αυτός δεν μπορεί να βαδίσει μόνος του, και τον ανέβασα στο Πανεπιστήμιο, οι καθηγηταί της Θεολογικές σχολής έμειναν άναυδοι. Πρόκειται για θαύμα. Του λένε, Γιάννη πες μας πως αρχίζει το έννατο κεφάλαιο του Ιωάννου. Σταμάτα στον 25ο στίχο. Σταματάει. Ξεκίνα τώρα το 15ο της Αποκαλύψεως από τον 7ο στίχο. Αρχίζει. Πες μας ανάποδα όλα τα κεφάλαια της Καινής Διαθήκης. Τα λέει. Πρόκειται περί θαύματος. Ο Γιάννης ο Χασιώτης αποτελεί έναν έλεγχο σε εμάς που ξέρουμε. Τάχα ξέρουμε. Εσάς που ξέρετε τάχα, και όμως δεν ξέρουμε ούτε είκοσι χωρία να αποστομώσουμε τον Χιλιαστή, και τον Προτεστάντη και όποιον μας παρουσιαστεί. Την πόρτα του την κλείνουμε κατάμουτρα και καλά κάνουμε φυσικά, ή καλούμε το εκατό. Γιατί δεν ξέρουμε την Αγία Γραφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.