Η Βόρειος Ήπειρος σε θανάσιμο κίνδυνο

Από το περιοδικό “Ο Σωτήρ” – Τεύχος 2250 (Οκτώβριος 2021)

«Η Τουρκία… επιδιώκει να σβήσει από τον χάρτη την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα… προτίθεται να εγκαταστήσει Αφγανούς “πρόσφυγες” στις περιοχές που ζουν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες… Ήδη η Αλβανία φιλοξενεί μία πρώτη ομάδα Αφγανών» («dimokratianews» 31-8-2021).

Τις εκτιμήσεις για το τι πρέπει να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα ανέλυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης: «Οι Αλβανοί», τόνισε ο κ. Καραϊτίδης, «θέλουν να φιλοξενήσουν 70.000 Αφγανούς στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας για να την εξουδετερώσουν πλήρως. Είναι δόλιες οι προθέσεις της Αλβανίας, η οποία είναι υπό την έντονη και συνεχή επιρροή της Τουρκίας…».

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε ο πρέσβης και σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι». Και πρόσθεσε ότι «ή Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα και τις προφυλάξεις, για να αποφύγουμε μία πίεση που θα εκδηλώνεται και από την πλευρά του Αιγαίου και από την πλευρά της Αλβανίας». «Χρειάζεται προσοχή, ετοιμότητα και καλή προετοιμασία», κατέληξε ο έμπειρος διπλωμάτης («Πρωινός Λόγος» 19-8-2021).

Το γεγονός της μετεγκαταστάσεως Αφγανών στη Βόρειο Ήπειρο, άλλωστε, επιβεβαίωσε η Αλβανή ΥΠΕΞ Όλτα Τζάτσκα σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ανέφερε ότι «η Αλβανία είναι έτοιμη να στεγάσει χιλιάδες Αφγανούς».

Ανάλογη στάση τηρεί η Κυβέρνηση στα Σκόπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων, οι αμερικανικές πρεσβείες στις χώρες της Βαλκανικής ασκούν αφόρητες πιέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Σκόπια προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν («newsbreak» 30-8-2021).

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εγκαταστάσεως θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, αλλά και για όλη τη χώρα μας. Με τη μαζική εγκατάσταση Αφγανών στα βόρεια σύνορά μας, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κληθούν να προστατεύουν όχι μόνο τα 200 χιλιόμετρα του Έβρου, αλλά και εκατοντάδες άλλα χιλιόμετρα στα βόρεια σύνορά μας. Διότι είναι βέβαιο ότι χιλιάδες Αφγανοί θα επιχειρήσουν την είσοδο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με απώτερο στόχο να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Βέβαια δεν μας ξαφνιάζουν οι ανθελληνικοί σχεδιασμοί της Αλβανίας και της Τουρκίας. Όμως μας προβληματίζει η αφωνία της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ενώ μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην αλβανική πλευρά και να προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, δεν το κάνει. Έτσι, με την αφωνία της, διευκολύνεται η διάπραξη ενός ακόμη εγκλήματος εναντίον της Πατρίδας μας και ιδιαιτέρως εναντίον των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών. Θα πρέπει λοιπόν να κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά, πριν είναι πολύ αργά. Πιο συγκεκριμένα, να μην αφήσουμε την Αλβανική Κυβέρνηση να εγκαταστήσει Αφγανούς σε σπίτια Βορειοηπειρωτών, όπως ήδη το δρομολογεί. Να μην της επιτρέψουμε να καταπατήσει τις περιουσίες των αδελφών μας και να αλλοιώσει δημογραφικά τις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, καταπατώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *